Midsommar firas sedan urminnes tider. Ursprungligen var midsommarsolståndet på Norra halvklotet den första dagen på årets tredje kvartal, (i gamla tiders solkalendrar). Övriga högtidsdagar var nyåret vid vårdagjämningen, halvåret höstdagjämningen, det sista kvartalet midvintersolståndet och de däremellan liggande åttondelarna, (Mårtensgås osv).
Den ickekristna traditionen att fira midsommar är framförallt centrerad till Lettland, Sverige, Estland och Finland, men liknade traditioner finner man även i delar av norra Europa och Storbritannien.
Midsommar firas traditionellt med att man reser en så kallad midsommarstång, en lövad och blomprydd stång eller påle med en kransförsedd tvärslå. Man bildar ringar och dansar kring stången, medan man sjunger de kända lekvisorna. Midsommarstången är ursprungligen en fallossymbol för fruktsamheten, och kom troligen till Sverige från Tyskland på 1300-talet eller 1400-talet. Den kallas även majstång, vilket kommer av det åldriga ordet 'maja' som betyder löva.
Att ha en blomsterkrans i håret är vanligt under midsommar, främst bland barn och kvinnor, men även bland män. Man kan binda dem med björkris eller ståltråd som bas och sedan fylla på med blad och blommor.
Midsommarafton infaller i Sverige sedan 1953 alltid på den fredag som ingår i perioden 19-25 juni. Midsommarafton är inte allmän helgdag i Sverige, men i banklagen m.fl. lagar jämställs den, liksom julafton, nyårsafton, och påskafton, med allmän helgdag.
Midsommardagen är allmän flaggdag i Sverige.
Nu vet ni det. Men var är informationen om maten och drycken; det är ju halva grejen på midsommar!!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar